Home >  Zorgverzekering >  Gespreid betalen eigen risico

Betaal je verplicht eigen risico in delen

Als je verwacht dat je je verplicht eigen risico volledig gaat gebruiken, meld je dan aan voor de regeling 'Gespreid betalen eigen risico' in Mijn ZEKUR Zorg en in de ZEKUR Zorg app.

 


Aanvragen voor 2023

Wil je in 2023 het eigen risico in 10 termijnen betalen? En heb je geen vrijwillig eigen risico? Mooi, dan kan je tot en met 31 januari 2023 aanmelden.

Zo werkt de regeling 'Gespreid betalen van verplicht eigen risico'

Bij ZEKUR kan je kiezen om jouw verplicht eigen risico in 10 termijnen te betalen. Handig als je verwacht dit jaar zorg te gebruiken of als je niet verrast wilt worden met een bijbetaling. Je betaalt van februari tot en met november € 38,50 per maand. En als je aan het einde van het jaar te veel hebt betaald, ontvang je dit bedrag eind maart automatisch terug.

Gespreid betalen eigen risico aanvragen

Het aanvragen van het gespreid betalen van je eigen risico kan tot en met 31 januari. Meld je dan aan via Mijn ZEKUR Zorg of de ZEKUR Zorg app. Betaalde je afgelopen jaar je eigen risico al gespreid, dan wordt deze regeling automatisch in het nieuwe jaar voor je verlengd. Vraag je de regeling na 31 januari aan, dan gaat deze het volgende jaar in als je nog steeds aan de voorwaarden voldoet. Deze zijn dat je:

 • 1 januari bij ons verzekerd bent
 • 18 jaar of ouder bent
 • verwacht jouw eigen risico te gaan gebruiken
 • geen vrijwillig eigen risico extra hebt naast het verplicht eigen risico
 • deze regeling uiterlijk op 31 januari hebt aangevraagd

Veelgestelde vragen

 • Je kunt de deelname op elk moment zelf beĆ«indigen via Mijn ZEKUR Zorg. Dan ontvang je binnen 6 weken een eindafrekening. Te veel betaald eigen risico krijg je dan terug.

  Als je nog verplicht eigen risico moet betalen, dan betaal je het resterende bedrag in 1 keer.
 • Je ontvangt de eindafrekening eind maart. Je krijgt een e-mail als de eindafrekening klaarstaat. Je vindt de eindafrekening dan bij ‘Afgehandelde facturen’ in Mijn ZEKUR Zorg of in de ZEKUR Zorg app.

  Ontvang je uw post op papier? Dan ontvang je de eindafrekening in jouw brievenbus.

 • Je kan het gespreid betalen van je eigen risico aanvragen voor alle verzekerden die voldoen aan de voorwaarden. Als je verzekeringnemer bent en je wilt zelf geen gebruik maken van deze regeling, maar een medeverzekerde op jouw polis wel? Dan kan je gespreid betalen ook alleen voor deze medeverzekerde aanvragen. De betaling van de deelbedragen loopt via jou als verzekeringnemer.
 • Eind maart krijg je van ons een eindafrekening. Hierop zie je precies wat je hebt betaald en hoeveel eigen risico er in rekening is gebracht. Heb je niet je volledige eigen risico gebruikt? Dan ontvang je het verschil automatisch op je rekening.
 • Onder 'Mijn zorgverbruik' in Mijn ZEKUR Zorg of de Mijn ZEKUR Zorg app vind je een overzicht van alle zorgnota’s. Hier kun je makkelijk zien welke nota's onder jouw eigen risico vallen.
 • Dit kan inderdaad gebeuren. We leggen uit hoe dit kan: een zorgverlener heeft 90 dagen om zorgkosten te declareren. Soms komen deze kosten bij ons binnen nadat je de eindafrekening hebt ontvangen. De kosten zijn dan niet meegenomen in de eindafrekening. Daarom ontvang je alsnog een zorgkostenfactuur voor jouw eigen risico.